Wyznacz
Kasienka: Proszę o pomoc bo wogule nie wiem o co chodzi

! Panie CHEMIKU ratunku
Wyznacz
W(x)+P(x), W(x)−P(x), oraz W(x)* P(x), jeśli W(x)= x
2−4x+3 i P(x) = x
2 − 6x =1.
16 paź 13:51
123: 1)
x2−4x+3+x2−6x−1=
2)
x2−4x+3−(x2−6x−1)=
3)
(x2−4x+3)*(x2−6x−1)=
16 paź 13:54
Kasienka: a jak mi w pierwszym wyszło 2x2 − 10x + 4 to co mam z tym dalej zrobic czy to juz jest
rozwiązanie?
16 paź 14:02
Chemik: Tak bo ty tylko dodajesz wielomiany i redukujesz wyrazy podobne a ten wynik zostawiasz w
świętym spokoju
16 paź 14:06
Chemik: Czyli nie rozwiązujesz tego równania zapamiętaj że gdy dodajemy odejmujemy mnożymy dzielimy
wielomiany to wyniki tych działań jak np 2x2 − 10x +4 nie rozkładamy na czynniki pierwsze
jeżeli nie ma takiej nie ma potrzeby i w zadaniu nas o to nie proszą
16 paź 14:12
Kasienka: a w drugim mi wyszlo 2x +4 co zrobilam zle
16 paź 14:13
Tja: W drugim wychodzi 2x+4. Dokładniej to leci tak :
x2−4x+3+x2−6x−1= 2x2−10x+2
2) x2−4x+3−(x2−6x−1)= x2−4x+3−x2+6x+1=2x+4
3) (x2−4x+3)*(x2−6x−1)=x4−6x3−x2−4x3+24x2+4x+3x2−18x−3=x4−10x3+26x2−14x−3
16 paź 15:19
Kasienka: dziekuje bardzo
16 paź 17:51