roztwor
%: Ile kg wody należy dodać do 300 kg roztworu cukru o stężeniu 16%, aby otrzymać roztwór o
stężeniu 15%?
16 paź 18:20
Prudence: to chyba chodzi o chemię i o stężenie procentowe
stężenie procentowe = masa rozpuszczalnika + masa substancjimasa roztworu
16 paź 18:57
Eta:

300*0,16 + 0*x = (300+x)*0,15
0,15*x = 300*0,16 − 300*0,15
x=...... dokończ
16 paź 19:09
AS:
woda cukier roztwór
ilość x 300 300 + x
stężenie 0% 16% 15%
Układam równanie
| x*0 | | 300*16 | | (300 + x)*15 | |
| + |
| = |
| |100 |
| 100 | | 100 | | 100 | |
0 + 4800 = (300 + x)*15
4800 = 4500 + 15*x
15*x = 300
x = 20
Należy dodać 20 kg wody.
16 paź 19:10
AS: Eta! Czy Ty zawsze musisz być szybsza?
16 paź 19:11
Eta:
16 paź 19:12
Eta:
Kobiety , tym się różnią od mężczyzn

Pozdrawiam
16 paź 19:13
AS:
16 paź 19:15
Eta: 
nie
16 paź 19:20
grus-grus: | | 16 | |
w 300 kg 16% roztworu cukru jest 16% cukru czyli |
| *300kg=48 kg cukru |
| | 100 | |
| | masa cukru | |
Stężenie= |
| *100% |
| | masa roztworu | |
oblicz x
odp:20kg
16 paź 19:22
grus-grus: a ja, to już naprawdę w czas to zrobiłem

,rozwiązań do wyboru, do koloru
16 paź 19:25
%: dziekuje bardzo
16 paź 19:27