statystyki
wytłumaczktos: cena 1 kwh energii elektrycznej w taryfie dziennej kosztuje 18 groszy a w nocnej 15 gr. Wiedząc
że średnia cena 1 kwh energi elektrycznej wynosi 16gr , oblicz ile w ciagu doby trwa taryfa
nocna i taryfa dzienna
Czy mógłby mi ktos to rozwiac i wytlumaczyc jak to rozwiac
prosze o pomoc
15 paź 19:53
grus-grus: x−il. godz. dziennej
y−il. godz. nocnej
18x+15y=16(x+y)
x+y=24
rozw.ten ukł.
odp.8 i 16
15 paź 20:25
wytłumaczktos: nie bardzo rozumiem dlaczego 8 i 16 u nas na lekcji bylo robione to wyszlo 6h nocna a 18
dzienna i wlasnie nie rozumie jak to obliczyc moglby mi ktos to wytlumaczyc prosze o pomoc
15 paź 22:07
wytłumaczktos: przepraszam odwrotnie 6 dzienna a 18 nocna
15 paź 22:10
grus-grus: gdyby było tak jak na lekcji to:
(przyjmij zużycie 1kW/h)
6kWh dziennej *18gr=108 gr
18kWh nocnej *15gr=270 gr co w sumie daje 378 gr≠24*16gr=384gr
16 paź 08:32
wytłumaczktos: grus − grus masz racje ma wyjsc 8 i 16 , a ty pózniej odjales 24 − 16 czy jak to zrobiles
16 paź 10:57
grus-grus: 18x+15y=16(x+y)
x+y=24
18x−16x+15y−16y=0
x+y=24
2x−y=0
3x=24
x=8
y=16
16 paź 11:31
wytłumaczktos: dzieki
16 paź 11:40