Rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników:
BlackGirl: Mam takie zadanie i proszę was o pomoc...
Rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników:
a) { 2x−y=2
x+y=7
b) {x+y=5
−x+2y=4
c) {2x+y=3
−3x+y=−2
Z góry dzięki za pomoc
14 paź 16:39
BlackGirl: Przykład a i b udało mi się zrobić, ale c mi nie wychodzi

moze wie ktoś jak go zrobic ?
14 paź 16:54
Czarnetka:
2x+y=3
−3x+y=−2/*(−1)
2x+y=3
3x−y=2
14 paź 16:58
AS: Metoda przeciwnych współczynników polega na następującej czynności:
pomnóż oba równania przez liczbę k ≠ 0 tak by współczynniki przy
tych samych niewiadomych były równe co do wartości bezwzględnej
ale przeciwnego znaku,następnie oba równania do siebie dodaj.
Przykład:
3*x + 5*y = 22 |*3 3*x + 5*y = 22 |*4
4*x − 3*y = 10 |*5 4*x − 3*y = 10 |*(−3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9*x + 15*y = 66 12*x + 20*y = 88 stronami dodajemy
20*x − 15*y = 50 −12*x + 9*y = −30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29*x = 116 29*y = 58
| | 116 | | 58 | |
x = |
| = 4 y = |
| = 2 |
| | 29 | | 29 | |
Wzorując się na podanym przykładzie rozwiąż swoje zadania.
14 paź 17:14
AS: W c) wystarczy równania odjąć stronami.
14 paź 20:08
sadsadas:

oco tu chodzi?
7 sty 20:38
KRAZY:
7 sty 20:41
sadsadas:

aha dzieki. a tu ?
7 sty 22:28