:(
maja: niby sie wydaje proste ale nie potrafię tego zrobić

Ze zbioru stu liczb naturalny 1,2,3.......,99,100 wybieramy jedną. Jakie jest
prawdopodobieństwo że będzie ona podzielna przez 2 lub 5
16 paź 10:38
Andrzej: zaraz napiszę
16 paź 11:45
AS: Zbiór podstawowy: N = 100
Liczb podzielnych przez 2 jest k1 = 50 (100/2)
Liczb podzielnych przez 5 jest k2 = 20 (100/5)
liczb podzielnych przez 10 jest k3 = 10 (100/10)
A − pr−o że liczba jest podzielna przez 2
B − pr−o że liczba jest podzielna przez 5
A ∩ B − pr−o że liczba jest podzielna przez 2 i 5 (czyli 10)
| | 50 + 20 − 10 | |
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) = k1/N + k2/N − k3/N = |
| = 0.6 |
| | 100 | |
16 paź 11:46
grus-grus: liczb z danego zbioru podzielnych przez 2 lub 5 jest 100/2 +100/5=70
P=70/100=0,7
16 paź 11:47
Andrzej: oznaczam zdarzenia:
A − wylosowana liczba jest podzielna przez 2
B − wylosowana liczba jest podzielna przez 5
szukamy zdarzenia A∪B
obliczymy je ze wzoru P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
#Ω = 100
| | #A | | 50 | |
#A = 50 (bo co druga liczba jest podzielna przez 2), P(A) = |
| = |
| = 0.5 |
| | #Ω | | 100 | |
| | #B | | 20 | |
#B = 20 (bo co piąta liczba jest podzielna przez 5), P(B) = |
| = |
| = 0.2 |
| | #Ω | | 100 | |
#(A∩B) = 10 (bo liczby podzielne przez 2 i 5 to te które są podzielne przez 10),
| | #(A∩B) | | 10 | |
P(A∩B) = |
| = |
| = 0.1 |
| | #Ω | | 100 | |
i obliczamy: P(A∪B) = 0.5 + 0.2 − 0.1 = 0.6
16 paź 11:51
grus-grus:
16 paź 11:56
maja: Dla mnie jest to czarna magia

Nigdy bym sama tego nie zrobiła w taki sposób ! Podziwiam
wiedzę panów. Dziękuje bardzo
16 paź 13:34