Rozwiaz nierownosc wymierna
pelagia: Rozwiaz nierownosc wymierna
a)
( √22)x ≥4√8
b)
(√2)x ≤2√2
16 paź 15:39
Bogdan:
To nie są nierówności wymierne, są to nierówności wykładnicze.
Sprowadź lewe i prawe strony do wspólnej podstawy.
16 paź 16:12
pelagia: bylabym wdzieczna jakby ktos mi to zrobil na gotowo zebym wiedziala jak mam rozwiazac nastepne
a mam ich jeszcze kilka
16 paź 17:36
Bogdan:
4
√8 = 2
?
√2 = 2
?
2
√2 = 2
?
W miejsce znaku
? wstaw liczbę, musisz ja wyznaczyć.
| | √2 | | 21/2 | |
Np. |
| = |
| = 21/2 − 1 = 2−1/2 |
| | 2 | | 21 | |
16 paź 18:01