uzasadnij
pomozcie: uzasadnij ze kwadret wysokości, poprowadzonej z wierzcholka kąta prostego w trojkącie
prostokątnym rwona sie iloczynowi długosci odcinków na jakie dzieli ta wysokosc
przeciwprostokątną.
15 paź 12:46
AS: Wysokość poprowadzona do przeciwprostokątnej podzieliła go na dwa
trójkąty podobne
Wysokość podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki x i y.
Wtedy x do wysokości = wysokość do y.
Przepisz to w formule matematycznej i osiągniesz wynik którego szukasz.
15 paź 14:58
Dorota:

założenie h
2=xy
przyjmujemy,ze przeciwprostokątna to c=x+y
rozpisujemy
c
2=a
2+b
2
a w mniejszych trójkątach b
2=h
2+y
2 oraz a
2=h
2+x
2
teraz podstawiamy
(x+y)
2=h
2+b
2+h
2+a
2
dalej dokończysz

?
15 paź 15:15
pomozcie: nie jarze tego wogole:(
15 paź 23:04
Bogdan:
h
2 = x*y
15 paź 23:10