matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:P
Juban:
Rozłoz wielomian na czynniki x2+4xy+2y2
15 paź 20:32
Bogdan:
x
2
+ 4xy + 2y
2
= x
2
+ 4xy + 4y
2
− 2y
2
= (x + 2)
2
− 2y
2
= (x + 2 − y
√
2
)(x + 2 + y
√
2
)
15 paź 21:32