ciag arytmetyczny
Celina : Miedzy liczby 65 i 35 wstaw 9 tak aby wraz z danymi tworzyly ciag arytmetyczny.
15 paź 12:19
jeżyk:
szukane wyrazy to: a2, a3, a4,.... ,a10
a1=65 a11= 35
a11= a1 +10r => 65 −10r = 35 => r= −3
a2 = a1+r => a2 = 65−3= 62
a3 = a1 +2r =.....
a4= a1 +3r=.....
itd.......... aż do a10= a1 +9r=....
15 paź 12:28
Celina : dziekuje bardzo a pomożesz w jeszcze jednym zadaniu?
drugi,szósty i ostatni wyraz ciągu aretmetycznego wynosza 2,22,222. znajdz pierwszy wyraz i
liczbe wyrazów tego ciągu−n
15 paź 12:39
jeżyk:
ok

a
2=2 i a
6= 22 i a
n =222
to:
a
1 +r = 2 /*(−1)
a
1 +5r= 22
−a
1 −r = −2
a
1 +5r = 22
−−−−−−−−−−−
= 4r = 20 => r= 4
a
n = a
1 +(n−1)*r= 222 => 2 + ( n −1)*4= 222
dokończ i podaj "n"
15 paź 12:45
Celina : chociaz napisz czy dobrze podstawiam: a1=? a2=2 a6=22 an=222 i nie wiem co dalej zrobic
15 paź 12:45
Celina : dziekuje za pomoc
15 paź 12:45
Celina : mam zadanie ile razy zegar bijący tylko godziny uderzy w ciągu doby
i to bedzie 2(1+2+3......12) i wyjdzie mi 156 ale ja to musze zrobic za pomocą ciągu
arytmetycznego wiem że wynik jest dobry bo sprawdzalam w odpowiedziach ale nie wiem jak mam
podstawic te liczby zeby bylo zrobione za pomoca ciagu. Moglbys pomoc?
15 paź 12:51
Celina : w poprzednim zadaniu wyszlo mi n=56 dobrze
15 paź 12:54
Celina : prosze pomoz mi z tym ostatnim zadaniem bo naprawde nie wiem o co w nim chodzi
15 paź 12:58
jeżyk:
Widzę chochliki w poprzednim zadaniu, poprawiam :
oczywiście ,że 4r= 20 to
r=5
a
1= −3
więc: −3 +(n −1)*5=22 to: 5n = 230 =>
n=46
Przepraszam ,za pomyłkę
15 paź 13:01
Celina : a pomozesz w tym zadaniu z zegarem
15 paź 13:03
Celina : dlaczego 5n=230
15 paź 13:07
Eta:
bo: r= 5 to a1 = −3
−3 +5n −5 = 222 => 5n = 222 +8 => 5n = 230
15 paź 13:34
Celina : aha juz rozumiem
15 paź 13:39
Ewelin xd: Mam problem z zadaniem tego typu :
1)Wyznacz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego jeśli:
B) a9 − a6= 21 i a9* a6=2146
2)Dla jakich wa rości x liczy : 3x + 1, 2x−4, 5x + 3tworzą (w podobnej kolejności ciąg
arytmetyczny?)
7 wrz 18:20
Ewelin xd: * ta kropka to razy "
7 wrz 18:21