| m | ||
1, przy bezwietrznej pogodzie balon wznosi się z szybkością V1=12 | . Z jaką szybkością V | |
| s |
| m | ||
v2=1 | ![]() | |
| s |
| m | ||
ad=5 | i częstotliwością f=0,8Hz. Oblicz długość promienia r tego okręgu. | |
| s2 |
Pierwsze zadanie to składanie wektorów. Wiatr wieje poziomo, więc jego prędkość tworzy kąt
prosty z prędkością wznoszenia.
v1 = 12ms
v2 = 1ms
Z twierdzenia Pitagrasa
v2 = v12 + v22
v = √v12 + v22
v = √12 + 122 = oblicz przybliżenie na kalkulatorze
2.
Wzór na przyspieszenie dośrodkowe jest taki
| v2 | ||
ad = | ||
| R |
| v2 | ||
R = | ||
| ad |
| 2πR | 1 | |||
Wartość prędkości kulki na okręgu można policzyć ze wzoru v = | = 2πR | = 2πRf | ||
| T | T |
| (2πRf)2 | ||
R = | ||
| ad |
| 4π2R2f2 | ||
R = | /:R | |
| ad |
| 4π2Rf2 | ||
1 = | /*ad | |
| ad |
| ad | ||
R = | = podstawiasz dane i masz długość okręgu | |
| 4π2f2 |