Funkcja kwadratowa- zastosowania
Luk: Wyznacz wartość największą i najmniejszą dla funkcji f(x)=(x−3)2−1 w przedziale <0,6> u <√2,
2,5>.
Nie wiem jak to zrobić kiedy jest suma przedziałów.
15 paź 18:28
Eta:
sumą tych przedziałów to: <0,6>
bo przedział <√2 ; 2,5> zawiera się w przedziale <0, 6>
xw = 3 , a >0 więc najmnieisza wartość jest dla xw= 3 bo xw €<0,6>
zatem najmniejszą wartością jest yw = −1
wyznacz teraz f( 0) i f(6) ......
zobaczysz ,która jest największa? ( a może obydwie są takie same?
15 paź 18:49
Luk: Mam jeszcze takie pytanie czy Yw nie powinno być równe −2

f(0)= 8
f(6)=8
czyli są takie same, tylko teraz jak to zaznaczyć na wykresie?
15 paź 18:56
Eta:
f(x) = ( a(x −x
w)
2 +y
w
więc f(x)= ( x −3)
2 −1 => y
w = −1
możesz policzyć też tak: f( 3)= ( 3−3)
2 −1= 0
2 −1=0 , ale po co?
wyraźnie widać ,że y
w = −1

czy już teraz jasne?
15 paź 19:00
Eta:
znowu ten chochlik

= 0
2 −1 =
−1 oczywiście!
15 paź 19:01
Eta:
No prosto:
zaznacz W( 3, −1) A( 0,8) B( 6,8)
narysuj parabolę przez te punkty, ramionami do góry , bo a = 1 >0
i po bólu
15 paź 19:04
Luk: ok rzeczywiście ma być −1 walnąłem się w liczeniu

ja korzystałem ze wzoru Yw= −U{ delta }{
4a }
czyli wykres będzie taki:
− ramiona skierowane w górę,
− wartość największa w 8
− wartość najmniejsza w −1
− wierzchołek paraboli w 8
dobrze
15 paź 19:15
15 paź 19:16
Eta:
niee W( 3,−1)
i masz dwie wartości identyczne po 8 dla x = 0 i dla x = 6
napisałam przecież Ci te punkty

W (3,−1) A(0,8) i B(6,8)
ok?.............. bo mi ręce opadają
15 paź 19:18
Luk: ok już mam, dzięki wielkie
15 paź 19:20
Eta:
po co Ci ta delta




jak masz już postać kanoniczną

!
chyba ,że chcesz : jechać z Krakowa ... do Wrocławia ..... przez Szczecin?
też tak dojedziesz

.....ale benzyna jest droga

Powodzenia !
15 paź 19:21
Luk: ojj bd musiał chyba ci zrobić masaż dłoni xDDe jeszcze raz dzięki za pomoc i cierpliwość
15 paź 19:23
Eta:
Dzięki ,ale mam osobistego ( wypróbowanego) masażystę
15 paź 19:26