ołaa: Uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba
n2+n jest parzysta
n3 jest podzielna przez 3
(2n+1)2 − n2 jest nieparzysta
(n+1)2−n2 jest nieparzysta
15 paź 17:50
ołaa: n2+n jest parzysta
n3 jest podzielna przez 3
(2n+1)2 − n2 jest nieparzysta
(n+1)2−n2 jest nieparzysta
Czy umie ktoś mi pomóc?
15 paź 20:58
Bogdan:
1. n2 + n = n(n + 1),
liczby n oraz n + 1 są kolejnymi liczbami naturalnymi, czy wśród dwóch kolejnych liczb
naturalnych jest liczba parzysta ?
2. np. n = 2, 23 = 8 nie jest podzielne przez 3, twierdzenie nieprawdziwe;
3. np. n = 3, (2*3 + 1)2 − 32 = 49 − 9 = 40, liczba 40 jest parzysta, twierdzenie
nieprawdziwe;
4. (n + 1)2 − n2 = (n + 1 − n)(n + 1 + n) = 2n + 1, liczba 2n + 1 jest nieparzysta dla
każdego x∊ N
15 paź 21:11