zadanie dla 2 klasy gim
Ptaszek: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm, a krawędź boczna
ma 10 cm. Jakie długosci mają przekątne tego graniastosłupa.
15 paź 14:02
Ptaszek: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm, a krawędź boczna
ma 10 cm. Jakie długosci mają przekątne tego graniastosłupa.
15 paź 19:48
roofi:
8 sty 09:08
ula:

a=6
H=10
α=120
d
1 wyliczamy z Δ (a,H,d
1)
d
1=
√a2+H2=
√136
d
2 wyliczamy z Δ (c,H,d
2)
d
2=
√c2+H2
d
3 wyliczamy z Δ(b,H,d
3)
12b=a
b=12
d
3=
√b2+H2
8 sty 11:13
amelka:
16 paź 11:19