wyrażenia algebraiczne. wzory skróconego mnożenia
rita: Wykonaj podane działania stosując wzory skróconego mnożenia :
a) (5−y)do kwadratu
b) (3a+3)do kwadratu
c) (5b−2)do kwadratu
d) (x−3) (x+3)
e) (5−a) (5+a)
f) (2b+1) (2b−1)
g) (4−4x) (4+4x)
15 paź 11:31
oN: a) (5−y)2=25−10y+y2
15 paź 11:34
oN: b) (3a+3)=9a2+18a+9
15 paź 11:35
oN: c) (5b−2)2=25b2−20b+4
15 paź 11:36
oN: d) (x−3)(x+3)=x2−9
15 paź 11:36
oN: e) (5−a)(5+a)=25−a2
15 paź 11:37
oN: f) (2b+1)(2b−1) = 4b2−1
15 paź 11:37
oN: g) (4−4x)(4+4x)=16−16x2
Jakies pytania ?
15 paź 11:38
15 paź 11:41
oN: Rozumiem ze zadnych, pozdrawiam.
15 paź 11:42