funkcja kwadratowa z parametrem
aaa: Zad 1. Dla jakich wartosci marametru m dziedzina funkcji f(x) = √(m2−1)x2 + (m−1)x +2 nie
jest zbiorem pustym?
Zad 2. Dla jakich wartosci parametru m zbior rozwiazan jest zbiorem liczb rzeczywistych?
(m−2)x2 + (m−2)x +1 > 0
Zad 3. Dla jakich m rownanie mx2+mx−2 <0 nie jest zbiorem pustym?
15 paź 15:12
.: .
15 paź 15:46
grus-grus: zad1
(m
2−1)x
2 + (m−1)x +2≥0
Δ=(m−1)
2−8(m
2−1)=m
2−2m+1−8m
2+8=−7m
2−2m +9
m
2−1>0 i
Δ
m≥0
(m−1)(m+1)>0 to m€(−
∞,−1)U(1,+
∞)
Δ
m=4+252=256
√Δm=16
| | 9 | | 9 | |
m1=1 m2=− |
| to m€<− |
| ;1> |
| | 7 | | 7 | |
15 paź 17:55