?
Gumiś: Jak to obliczyc?
Do puszki (częsciowo napełnionej wodą) w kształcie walca o średnicy dna równej 20 cm wrzucono
kamień.POziom wody w naczyniu podniósł się o 1cm. Oblicz objętość kamienia.
14 paź 20:13
Czarnetka: objętość kamienia będzie równa objętości 'dodanego' walca więc:
r=20:2=10cm
V kamienia=πr2*h=[π*202*1]cm3
14 paź 20:30
Gumiś: we wzorze zamiast 20 powinno byc 102 , ale dzięki za pomoc.
14 paź 20:32
Czarnetka: fakt..wybacz..
14 paź 20:33
Mystery Man: No mercy! Prepare to die!
14 paź 20:34
Gumiś: Do naczynia w kształce walca wypełnionego woda do wysokości 8 cm włożono kulę metalową o
promieniu 2 cm. Poziom wody podniósł się o 1 cm i zrównał się z górną podstawą walca. Oblicz
objętość naczynia.
Byc może wiesz jak to rozwiązac?
14 paź 20:36