zadania optymalizacyjne - f. kwadratowa
Asiunia:
drut długości 8 m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
ramkę w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i
trójkąta była najmniejsza?
bardzo proszę o szybką pomoc
14 paź 20:31
Biebrza: a+b=8
a=8−b
z części a zrobiono kwadrat,z b trójkąt
b/3 bok trójkąta
| 8−b | | √3 | | b | |
P(b)=( |
| )2+ |
| *( |
| )2 |
| 4 | | 4 | | 3 | |
teraz znajdź wartość najmniejszą P(b)
15 paź 15:16
Daga:

4y+3x=2 / :2
3_
2y+2 x = 1
y = 1 − 3x zał. x>0, 1 − 3x >0
x>0 , x < 1/3
x∊(0,1/3)
Jako funkcję przyjmuję sumę pól kwadratu i trójkąta i wyznaczam jej wzór.
Jest to funkcja kwadratowa. Ma wartośc najmniejsza dla x = p = −b/2Później po obliczeniu tego
obliczasz pozostałe wartości. (y)
15 paź 17:47
Asiunia: dzięki wielkie za pomoc
15 paź 20:15