macierze
damian: Dla jakiego parametru α macierz A jest macierzą nieosobliwą.
Tego również nie potrafię samodzielnie wykonać i bardzo bym kogoś prosił o wykonie tych
przykładów dodając parę słów od siebie

Z góry bardzo bardzo dziękuję

Jesteście tu moim wybawieniem

A= |α 1 1 1|
|1 α 1 1|
|1 −1 1 0|
|−1 1 1 1|
i drugi jak dla mnie hardcorowy przykład:
b)
A= |α −α α
2 −1|
|1 −1 −1 α|
|1 −1 0 0 |
|−1 2 0 1|
14 paź 23:59
AS: Czemu nie wejdziesz przez Google'a do hasła <macierz nieosobliwa>
tam znajdziesz wyczerpujące informacje.
macierz kwadratową,której wyznacznik jest ≠ 0 nazywamy macierzą nieosobliwą.
A = | a 1 1 1|
| 1 a 1 1|
| 1 −1 1 0|
| −1 1 1 1| =
| a 1 1 1|
| 1 a 1 1|
| 1 −1 1 0|
| 0 0 2 1| = do wiersza czwartego dodałem elementy wiersza trzeciego
| a 1 −1 1|
| 1 a −1 1|
| 1 −1 1 0|
| 0 0 0 1| elementy kolumny 4 pomnożyłem przez (−2) i dodałem do elementów
kolumny 3
| a 1 −1|
| 1 a −1|
| 1 −1 1| ' macierz zredukowana względem elementu A4,4
! a + 1 0 −1 !
! 2 a − 1 −1!
! 0 0 1 ! od pierwszej kolumny odjalem elementy kolumny 3
! a +1 0 !
! 2 a − 1 ! = (a + 1)*(a − 1) − 0*2 = a*a − 1
Wartosc wyznaczika przyrownuje do 0 , dla obliczonych a bedzie osobliwa
czyli dla a = 1 lub a = −1.
Odp. Macierz jest nieosobliwa dla a ≠ 1 lub a ≠ −1
15 paź 10:58
AS: zad.2
A = | a −a a2 −1 |
| 1 −1 −1 a |
| 1 −1 0 0 |
| −1 2 0 1 | =
| a a a2 a − 1| elementy kolumny 1 pomnożyłem przez 2
| 1 1 −1 a + 1| i dodałem do elementów kolumny 2,
| 1 1 0 1 | następnie elementy kolumny 1 dodałem do
| −1 0 0 0 | = elementów kolumny 4
| a a2 a − 1| macierz zredukowana,element A1,4 czyli (−1) pomnożone
(−1)*| 1 −1 a + 1| przez minor
| 1 0 1 | =
| a a2 −1|
(−1)* | 1 −1 a|
| 1 0 0| = od elementów kolumny 3 odjąłem elementy kolumny 1
(−1)*|a2 −1|
| −1 a| = −(a2*a − (−1)*(−1)) = − (a3 − 1) = 1 − a3
1 − a3 staje się zerem dla a = 1 , wtedy macierz staje się osobliwa (jej wyznacznik jest = 0)
Odp. Macierz jest nieosobliwa dla a ≠ 1
15 paź 11:37
oN: Ogromna prosba. Chcialbym zeby matematyka.pisz.pl powoli zaczela sie przestawiac z maturzystow
rowniez na studentow. Jezeli udalo by sie przetlumaczyc matemamatyke podobnie przyswajalnym
jezykiem, bylibyscie ewenementem

Nie mowie tu o samym forum, tylko o menu po lewej

Pozdrawiam
15 paź 11:42