okregi
munia44 : kochani jestem u Was pierwszy raz pomóżcie.
mam talkie zadanka :
1) W kole poprowadzono cięciwę dl. 9 cm o odległość tej cięciwy od środka kola jest równa 5 cm
. Oblicz promienie, obwód i pole kola.
2) Dane są dwa kola o r= 3 i 4 cm wyznacz promień kola którego pole jest równe sumie pól danych
kol.
To dl a. córki sama zapomniałam wszystkiego nie wiem jak jej pomoc
A z okazji wszystkiego najlepszego z okazji nauczyciela
14 paź 21:25
mimi:

mamy taki rysunek, trójkąt ABC jest równoramienny
mamy: 5
2+4,5
2=r
2
wyznacz z tego r i podstaw do wzorów na pole i obwód koła
14 paź 21:38
mimi: co do drugiego, wyznacz pole każdego z kół i podstaw do równania P=P1+P2, gdzie P1 to kolo o
promieniu 3, zaś P2 to koło o promieniu 4...
czyli
πr2=π32+π42
14 paź 21:40
munia44 : oj nie za bardzo . proszę o wskazówki skleroza nie boli .mam 45 l a do szkoły chodziłam
25 −30 temu . Byłam cienka .Przepraszam
14 paź 21:57
kaz: πr2=π(32+42)=π*25→r=√25=5
14 paź 22:01
mimi: 25+20,25=r
2
r
2=45,25
r=
√45,25
r=
√1814
zatem P=πr
2
P=45,25π
l=2πr
l=
√181π
14 paź 22:06
14 paź 22:27