zadania-rowania
marwer3: Witam mam problem z rozwiazaniem tych zadanek:
Wskaz,ktore z podanych rowan jest tozsamosciowe:
A.2(2x+1)−(5+3x)=2x
B.x+2/2−2x+1/6=x−5/3
C.−(5x−4)=5(x+3)+2
D.5x+(x−1)2=(x+2)(x−2)+3x+5
2.Wskaz zbior rozwiazan rownania x+1/x−2=4
A.{3}
B.{−2 1/3}
C.{3,2}
D.{1,2}
15 paź 17:04
Mateusz: Musimy zadac sobie pytanie co to jest równanie tozsamosciowe równanie tozsamosciowe to takie
równanie które ma niskonczenie wiele rozwiązan czyli 1 zad dotyczy A B C D rozwiązujesz na 2
sposby 1 to rozwiązujesz te 4 równania i sprawdzasz kiedy zachodzi równośc 0 = 0 lub 2 sposób
jest szybszy korzystasz z tw równanie liniowe jest tozsamosciowe gdy a = 0 i b = 0 czyli
przekształcasz do postaci ax+b i sprawdzasz zgodnie z warunkami
W 2 rozwiązujesz równanie wymierne (pamiętaj o dziedzinie) i zapisujesz zbior rozwiązań
15 paź 17:16