DO ASA
MATEMA: DO ASA ........ DO ASA ............. DO ASA.............
Przedstaw w postaci potęgi wyrażenie:
a) 2−15 + 4* 2−17
b) 2−11 + 4 * 2−13 + 2−10
c) 18 * 3−11 + 5/4 *3−10 + 4\9 *3−9
15 paź 18:48
15 paź 19:24
AS: Nie 2 −15 ale 2
−15 wpisuj: 2 ^ { − 15 }
a) 2
−15 + 4*2
−17 = 2
−15 + 2
2*2
−17 = 2
−15 + 2
−15 =
2*2
−15 = 2
−14
b) 2
−11 + 4*2
−13 + 2
−10 = 2
−11 + 2
2*2
−13 + 2
−10 =
2
−11 + 2
−11 + 2
−10 = 2*2
−11 + 2
−10 = 2
−10 + 2
−10 =
2*2
−10 = 2
−9
c) coś nie gra w tym zapisie − powinno być 5/3
| | 5 | | 4 | |
18*3−11 + |
| *3−10 + |
| *3−9 = |
| | 3 | | 9 | |
18*3
−11 + 5*3
−1*3
−10 + 4*3
−2*3
−9 =
18*3
−11 + 5*3
−11 + 4*3
−11 = 27*3
−11 = 3
3*3
−11 = 3
−8
15 paź 19:31