Monotoniczność ciągów - proszę o pomoc!!!
minnie: a) Wykaż,że ciąg an= n!/(n+1) jest rosnący dla n>1
b) Wykaż,że ciąg √n+3 − √n jest malejący
16 paź 14:50
AS: Ciąg a
n jest rosnący jeżeli dla każdego n a
n+1 − a
n > 0
| | n! | | (n+1)! | |
an = |
| an+1 = |
| |
| | n+1 | | n+2 | |
| | (n+1)! | | n! | | (n+1)!*(n+1) − n!*(n+2) | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| = |
| | n+2 | | n+1 | | (n+1)*(n+2) | |
| n!*(n+1)*(n+1)−n!*(n+2) | | n!*[(n+1)2−(n+2)] | |
| = |
| = |
| (n+1)*(n+2) | | (n+1)*(n+2) | |
| n!*(n2+2*n+1−n−2) | | n!*(n2+n−1) | |
| = |
| > 0 |
| (n+1)*(n+2) | | (n+1)*(n+2) | |
bo n
2 + n − 1 > 0 dla każdego n > 1
16 paź 16:08
AS: b) Ciąg a
n jest malejący jeżeli dla każdego n a
n+1 − a
n < 0
a
n =
√n+3 −
√n a
n+1 =
√n+4 −
√n+1
Przekształcam ułamki rozszerzając przez mianownik z przeciwnym znakiem
| | (√n+3−√n)*(√n+3+√n) | |
an = |
| = |
| | √n+3+√n | |
| n+3−n | | 3 | |
| = |
| |
| √n+3+√n | | √n+3+√n | |
| | (√n+4−√n+1)*(√n+4+√n+1) | |
an+1 = |
| = |
| | √n+4+√n+1 | |
| n+4−n−1 | | 3 | |
| = |
| |
| √n+4+√n+1 | | √n+4+√n+1 | |
| | 3 | | 3 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | √n+4+√n+1 | | √n+3+√n | |
| | √n+3+√n−√n+4−√n+1 | |
3* |
| = |
| | (√n+4+√n+1)*(√n+3+√n) | |
| | (√n+3+√n+4)+(√n−√n+1) | |
3* |
| = |
| | (√n+4+√n+1)*(√n+3+√n) | |
Rozpatrując licznik wnioskujemy
√n+3−
√n+4 < 0 bo
√n+3 jest wcześniejsze od
√n+4
podobnie
√n−
√n+1 < 0 bo
√n jest wcześniejsze od
√n+1
ponieważ suma dwóch liczb ujemna jest ujemna wobec tego cały ułamek jest ujemny
bo reszta nawiasów ułamka jest dodatnia.
Ciąg podany jest malejący.
16 paź 17:02
minnie: Wielkie dzięki

!
16 paź 17:11
AS: Korekta
W ostatnim ułamku w liczniku powinno być
√n+3−√n+4
16 paź 18:06