jgte4w
Maniek: Układy równań
x+y2=7
xy2=12
3x2−2xy+5y2−35=0
5x2−10y2−5=0
13 paź 21:23
AROB: Pomagam
13 paź 22:24
AROB: x + y2 = 7 ⇒ x = 7 − y2 podstawiamy do drugiego równania
xy2 = 12
(7 − y2) * y2 = 12
7y2 − y4 − 12 = 0
y4 − 7y2 + 12 = 0 Jest to równanie dwukwadratowe, więc podstawiamy
niewiadomą pomocniczą t = y2, (t>0)
t2 − 7t + 12 = 0
Δ = 1, √Δ = 1, t1 = 4, t2 = 3
Stąd: gdy t = 4, to: y= 2 lub y = −2, wtedy x = 3
gdy t = 3 , to: y =√3 lub y = −√3, wtedy x = 4.
Zatem rozwiązaniem są 4 pary liczb:
x=3 x=3 x = 4 x = 4
y=2 y= −2 y = √3 y = −√3
II sposób: wyznaczyć z obu równań y2 i przyrównać prawe strony.
13 paź 22:51
Bogdan:
AROB − dzisiaj
Eta od czasu do czasu zmienia nick, pewnie chce nas zmylić
13 paź 23:02
AROB: Właśnie widzę, gdyż nie mogę Jej zidentyfikować. Poczekam,aż się "odnajdzie".
13 paź 23:07
Bogdan:

Ja też tym razem nie wskażę Ety, zobaczymy, jak długo wytrzyma bez pogawędki z nami
13 paź 23:13
AROB: Może ściągnę
Etę tym, że mam Jej coś miłego do powiedzenia.
13 paź 23:16
AROB: Bogdanie, nie doczekałam się
Ety , a chcę na dziś skończyć.
Najlepsze życzenia wszelkiej pomyślności i niezmiennej ofiarności na forum − z okazji już
dzisiejszego święta


! Dobrej nocy, do jutra.
14 paź 00:39
Bogdan:
Myślę, że
Eta smakując chałwę obserwuje nas.
AROB,
Eto,
Andrzeju,
Asie,
Basiu,
Jakubie,
timie,
anmario i wszyscy uczący, z okazji
naszego święta − wszystkiego najlepszego

Dobranoc
14 paź 01:02
AS: Bogdanie!
Bardzo to miłe z Twojej strony.Dziękuję.
14 paź 09:32
Maniek: Ja również dołączam się do życzeń i dzięki za zrobienie zadanka
14 paź 11:18
Maniek: To drugie zrobiłem tak ale nie wiem czy dobrze:
3x2−2xy+5xy−35=0 /*2
5x2−10y2−5=0
6x2−4xy+10y2−70=0
5x2−10y2−5=0
11x2−4xy−75=0
Δ=3316 √Δ≈57,6
Później obliczam x1 i x2
14 paź 12:04
AS: Zad. 2 rozwiązanie błędne.
Jest to równanie typu jednorodnego.
Rozwiązuje się podstawieniem y = t*x gdzie t ≠ 0
3*x
2 − 2*x*y + 5*y
2 = 35
x
2 − 2*y
2 = 1 do obu równań podstawiam y = t*x
−−−−−−−−−
3*x
2 − 2*x*t*x + 5*(t*x)
2 = 35
x
2 − 2*(t*x)
2 = 1
−−−−−−−−−−−−−−
3*x
2 − 2*t*x
2 + 5*t
2*x
2 = 35
x
2 − 2*t
2*x
2 = 1 w obu równaniach wyłączam przed nawias x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2*(3 − 2*t + 5*t
2) = 35
x
2*(1 − 2*t
2) = 1 równania stronami dzielę i upraszczam przez x
2 ≠ 0
−−−−−−−−−−−−−
| 3 − 2*t + 5*t2 | | 35 | |
| = |
| |
| 1 − 2*t2 | | 1 | |
5*t
2 − 2*t + 3 = 35 − 70*t
2
75*t
2 − 2*t − 32 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*75*(−32) = 9604
√Δ = 98
| | 2 − 98 | | −16 | |
t1 = |
| = |
| |
| | 2*75 | | 25 | |
| | −16 | | 2 | |
Wobec tego y1 = |
| *x lub y2 = |
| *x |
| | 25 | | 3 | |
Podstawiając y np. do równania drugiego (łatwiejsze) mamy
9*x
2 − 4*x
2 = 9
5*x
2 = 9
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
y = |
| *x = |
| *(± |
| ) = ± |
| |
| | 3 | | 3 | | √5 | | √5 | |
Podobnie postępujemy z drugim przypadkiem.
14 paź 12:45
anmario: Dzięki Bogdan i wzajemnie
16 paź 04:16