proszę o pomoc
asiullllka: W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano 1/4
mieszaniny i dolano do pełna wody. Ile było soku w szklance po dolaniu wody

?
14 paź 17:19
RunMan:
stosunek soku do wody → 3:5
14 paź 17:23
asiullllka: Wynik trzeba podać w %
14 paź 17:25
Chemik: I sposób 3x+ 5x = 100%
8x = 100
x = 12,5 sprawdzamy 3 * 12,5 + 5 * 12,5 = 100 II sposób można skorzystać z tego wzoru
| | ms | | 3 | |
M% = |
| * 100% |
| * 100% i otrzymujesz zawartość procentową I składnika |
| | Mr | | 8 | |
roztworu czyli ilość soku w wodzie 37,5% 37,5g przypada na 100 g roztworu reszta czyli ilość
rozpuszczalnika to juz łatwo policzyć a właściwe masz juz policzone
14 paź 18:08
asiullllka:
14 paź 19:16