
x + y + 6 = 13 ⇒ x + y = 7
h2 + y2 = 32
h2 + x2 = 25
− −−−−−−−−−−−
y2 − x2 = 7 ⇒ (y − x)(y + x) = 7 ⇒ (y − x)*7 = 7 ⇒ y − x = 1
y + x = 7
y − x = 1
+ −−−−−−−−−−
2y = 8 ⇒ y = 4 i x = 3
Spróbuj dokończyć.
x +y +6 = 13 => x +y = 7
h2 = 52 − x2 i h2 = (4√2)2 − y2
h2 = 25 − x2 i h2 = 32 − y2
więc:
25 −x2 = 32 −y2 => y2 − x2 = 32 −25
to: y2− x2 = 7 => ( y +x)( y−x)= 7 => 7*(y −x)= 7 /: 7
więc: y −x = 1 => y = x +1
zatem: x+y= 7 i y= x+1
to:
x +x +1= 7 => 2x = 6 => x = 3
x=3 to y= x+1 = 3+1 = 4
x= 3 i y = 4 to: h2 = 25 − x2 => h2 = 25 − 9 => h2 = 16
to h= 4
| a+b | 13+6 | |||
P= | *h = | *4 = 19*2 = 38 cm2
| ||
| 2 | 2 |

