Badanie trójmianów kwadratowych
Maciek :(: Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólne wiedząc że:
a) funkcja ma jedno miejsce zerowe a do jej wykresu naleza punkty A(1,1) oraz B(2,0)
b)funkcja ma jedno miejsce zerowe równe −3 i do jej wykresu należy punikt B(−2,2)
14 paź 20:07
Asiunia: a)
m. zerowe = xo = B
y=a(x−xo)2
1= a (1−2)2
a= 1
y = (x − 2)2
y = x2 + 4x + 4
b)
y= a(x − xo)2
2 = a (−2 + 3)2
a = 2
y= 2 (x+3)2
y = 2x2 + 12x +18
14 paź 20:41
Asiunia: za x i y podstawiamy współrzędne podanych punktów
mam nadzieję, że jasno napisałam
14 paź 20:44