rów kwadrat. z parametrem
Ona^^17: zadanieZbadaj liczbę rozwiązań równania ze wzgledu na wartosc paramertu m (m ∊ R)
Napisz wzór funkcji i narysuj wykres y=g(m) która kazdej wartosci parametru m przyporzadkowuje
liczbe rozwiazac.
a)(m−5)x
2−4mx+m−2=0
nie chce mit wyjsc

błąd robie przy obliczaniu Δ
bo wychodzi mi 65 w innych zadaniach wszytsko sie zgaadza a w tym trzyma mnie delta i nie moge
dalej isc prosze o pomoc:(
Bogdan:
a = m − 5, b = −4m, c = m − 2.
trzeba rozpatrzeć dwa przypadki:
1. a = 0 ⇒ m = 5 ⇒ ...
2. a ≠ 0
Dla 2:
m − 5 ≠ 0 ⇒ m ≠ 5
| | 10 | |
Δ = 4m2 − 4(m − 5)(m − 2) = 4(m2 − m2 + 7m − 10) = 4(7m − 10) = 28(m − |
| ) |
| | 7 | |