wzory viete'a
Mała: Znajdź trójmian kwadratowy tak aby suma kwadratów odwrotności miejsc zerowych oraz suma
kwadratów miejsc zerowych była równa 7.
15 paź 09:43
AS: | 1 | | 1 | |
| + |
| = 7 i x2 + y2 = 7 |
| x2 | | y2 | |
| x2 + y2 | |
| = 7 i x2 + y2 = 7 |
| x2*y2 | |
| 7 | |
| = 7 |:7 i x2 + y2 = 7 |
| x2*y2 | |
x
2*y
2 = 1 ⇒ x*y = 1 lub x*y = −1
x
2 + y
2 = (x + y)
2 − 2*x*y
(x + y)
2 = x
2 + y
2 + 2*x*y
(x + y)
2 = 7 + 2 = 9
x + y = 3 lub x + y = −3
Szukany trójmian: x
2 − (x1 + x2)*x + x1*x2 = 0
I x
2 − 3*x + 1 = 0 II x
2 + 3*x − 1 = 0 nie spełnia warunków zadania
III x
2 + 3*x + 1 = 0 IV x
2 − 3*x − 1 = 0 nie spełnia warunków zadania
Odp. x
2 − 3*x + 1 = 0 lub x
2 − 3*x − 1 = 0
15 paź 13:03
Mała: a szukany trójmian nie powinien byc postać ax
2−a(x
1+x
2)x+ax
1x
2 i dlaczego za współczynnik
"a" jest 1

;>
15 paź 14:37
AS: Poprawka do odpowiedzi
x2 − 3*x + 1 = 0 lub x2 + 3*x + 1 = 0
15 paź 14:42
AS: Można by wziąć a*(x2 − 3*x + 1) = 0 dla a ≠ 0
ale ja przyjąłem tą najprostszą postać
15 paź 14:47