matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamość
myszka:
o co tu chodzi ? wykaż tożsamość :
1
cos x
−
= tg x
sin x cos x
sin x
16 paź 13:55
bla bla:
Sprowadzam do wspólnego mianownika:
sinx−cos
2
x sinx
= tgx
sin
2
x cosx
wyłączam sinx przed nawais w liczniku:
sinx (1 − cos
2
x)
= tgx
sin
2
x cosx
skracam sinx, przy zamianie 1−cos
2
x kożystam z jedynki trygonometrycznej
450
sin
2
x
= tgx
sinx cosx
skracam sinx
sinx
= tgx
cosx
16 paź 14:05
myszka:
dziękuje serdecznie
16 paź 15:17