Rozwiąż równanie
Kasienka: Może ktoś mi dokladnie wyjasnic bo nie kumam Rozwiąż :
x
2 − x − 12≥ 0 tlumaczyl mi to p. Chemik ale obliczylam tylko delte
15 paź 16:17
Chemik: Witam ponownie Kasienko obliczyłaś Δ to dalej przystępujemy do dzieła liczymy rozwiązania
| | −b − √Δ | |
równania poniewaz Δ>0 pamiętasz zapewne te wzory x1 = |
| i |
| | 2a | |
| | −b + √Δ | |
x2 = |
| to wzory na rozwiązanie równania kwadratowego gdy Δ>0 |
| | 2a | |
podstawiamy do tych wzorów wartosci i wychodzi nam x
1 = −3 i x
2 = 4 zaznaczamy te liczby na
osi liczbowej i rysujemy parabolę ramionami do góry bo a>0 i odczytujemy gdzie ten fragment
funkcji przyjmuje wartości dodatnie otrzymujemy przedział ( − nieskończoności symbol to
taka 8 w płaszczyżnie do −3> U−suma <4 do + nieskończoności) przedział zapisz w takich
klamrach jak podałem bo to jet wazne
15 paź 16:49
Goldenfille: jak masz deltę to teraz obliczasz x1 i x2 ze wzorów
15 paź 16:50
Chemik: Zebys to bardziej zrozumiała to polecam menu obok po lewej kliknij funkcja kwadratowa potem
nierówności kwadratowe i potem Zadania + rozwiązania tam masz duzo przykładów i to
rozwiązanych
15 paź 16:52
Kasienka: dziękuje bardzo panie chemik nigdy nie rozumialam matmy a pan jako jedyny jakos potrafi mi to
wytlumaczyc

pomoze mi pan z innymi zadaniami

16 paź 13:10
========:
4 lis 16:00