czy ktoś może zacząć??
mcalma: czy można jeszcze zrobić to

3x
3−7x
2+4x−4
chociaż zacząć
16 paź 18:54
Mateusz: W tym wielomianie masz wyraz wolny: 4.
1. Szukasz wszystkie dzielniki wyrazu wolnego 4. Są to: 1,2,4 oraz −1,−2,−4.
2. Weźmy sobie np. 2:
W(2)= 3*(2)3 − 7*(2)2 +4+2−4
Po wyliczeniu wychodzi nam 0, więc 2 jest pierwiastkiem (rozwiązaniem) tego wielomianu.
3. Dzielisz 3x3−7x2+4x−4 przez x−(pierwiastek równania) czyli 2 (zawsze dzielisz przez
x−coś).
3x3−7x2+4x−4:x−2
wtedy wyjdzie Ci (x−2) * to co wyjdzie na górze. Potem to co wyjdzie na górze możesz rozkladać
dalej w ten sam sposób, bądź, gdy dojdziesz do równania kwadratowego policzyć deltę.
16 paź 19:16
Eta:
3x3 −6x2 −x2 +4x −4= 3x2( x −2) −( x2 −4x +4)= 3x2( x −2) −( x −2)2)=
( x −2)( 3x2 − x +2)
w drugim nawiasie wyrażenie nie rokłada się już na czynniki , bo Δ <0
16 paź 19:18