please... na dzis. b.pilne: Wyznacz ciąg arytmetyczny (a,r) majac dane:
a2+a5−a3=10 i a2+a9=17
15 paź 22:12
Bogdan:
Skorzystaj z zależności, którą znasz: an = a1 + (n − 1)r i rozwiąż układ równań.
a2 = ...
a5 = ...
a3 = ...
a9 = ...
15 paź 22:19
please... na dzis. b.pilne: no wlasnie nie potrafie pojac ciagow... mam problem z tym

mozesz pomoc?
15 paź 22:23
please... na dzis. b.pilne: czy to bedzie tak :
a2=a1+r
a3=a1+2r
a5=a1+4r
a9=a1+8r
po podstawieniu:
a1+3r=10
2a1+9r=17
a1=13
r=−1

czy to ma byc tak
15 paź 22:25
Bogdan:
Wyobraź sobie, że kolejność na mecie jest następująca:
na pierwszym miejscu siódemka, na drugim trójka, na trzecim dziewiątka, na czwartym
szóstka, na piątym miejscu jest jedynka.
Zapiszmy ten fakt tak:
a
1 = 7, a
2 = 3, a
3 = 9, a
4 = 6, a
5 = 1
Właśnie powstał pięcioelementowy ciąg liczbowy.
Wśród wielu rozmaitych ciągów jest ciąg mający taką cechę − różnica między dwoma
liczbami na sąsiednich miejscach jest jednakowa, np.:
a
1 = 7, a
2 = 11, a
3 = 15, a
4 = 19, itd., tu różnica r = 4.
Taki ciąg jest ciągiem arytmetycznym.
Teraz zapoznaj się z materiałem tu
264 zamieszczonym.
15 paź 22:34
please... na dzis. b.pilne: dziekuje
15 paź 22:36
Bogdan:
W Twoim zadaniu:
(a1 + r) + (a1 + 4r) − (a1 + 2r) = 10
(a1 + r) + (a1 + 8r) = 17
Rozwiąż ten układ równań.
15 paź 22:36
please... na dzis. b.pilne: r=3/4
a1=17.5
czy tak
16 paź 10:37