Rozwiaz rownanie wymierne
pelagia: a)
310 √3x−4=35
b)
√3x−5=2
16 paź 15:28
grus-grus: a)to co pod pierwiastkiem ma być ≥0
pomnóż obie strony przez 10/3,później obie strony podnieś do kwadratu i będzie do rozwiązania
proste r−nie. W odpowiedzi uwzględnij ,że "to co pod pierwiastkiem ma być ≥0"
b)obie strony podnieś do kwadratu i będzie do rozwiązania proste r−nie. W odpowiedzi uwzględnij
,że "to co pod pierwiastkiem ma być ≥0"
16 paź 15:34
pelagia: i tak nie wiem o co biega,tu trzeba najpierw wyznaczyc dziedzine i tez nie mam pojecia jak to
zrobic
16 paź 15:41
grus-grus: Wyznaczasz dziedzinę,czyli szukasz takich x dla których wyrażenie ma sens liczbowy.W tym
przypadku to co znajduje się pod pierwiastkiem kwadratowym nie może być ujemne czyli ma być ≥0
| | 4 | |
D={x:3x−4≥0} ⇒3x≥4⇒x≥ |
| |
| | 3 | |
16 paź 15:55
Bogdan:
To nie są równania wymierne.
Jeśli √ wyrażenie , to założenie: wyrażenie ≥ 0
16 paź 16:08