znajdź pierwiastek wielomianu
Iwa: prosze o pomoc : 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu ax
3+bx
2−11x+30, znajdź trzeci pierwiastek
pilne
14 paź 17:34
Bogdan:
W(x) = ax3 + bx2 − 11x + 30, x1 = 2, x2 = −3, x3 = ?
2 * (−3) * x3 = 30 ⇒ −6x3 = 30 ⇒ x3 = −5
14 paź 19:05
kos:
W(2) = 0 to: 8a +4b= −8 => 2a +b = −2
i W(−3)=0 to: −27a+9b= −63 => 3a − b = 7
−−−−−−−−−−−−
5a= 5 => a=1 to b= −4
W(x) = x3 −4x2 −11x +30
x3 −4x2 −11x +30 ) : ( x2 +x −6)= x −5
−x3 −x2 +6x
−−−−−−−−−−−−−−
= −5x2 −5x +30
+5x2 +5x −30
−−−−−−−−−−−−−
= = =
W(x)= ( x −2)( x +3)( x −5) to: x3 = 5
14 paź 19:12
kos:
ups..... poprawiam :
x
3 −4x
2 −11x +30) : ( x
2 −x +6) = x +5
x
3 = −5
Rozwiązanie zad. podane przez Bogdana , to
błyskawica
przyznaję , nie pomyślałem? ( a w matmie ,liczy się
pomysł
14 paź 19:23