macierze
damian: I tu mam ostatnie takie zadanie ,którego do końca nie rozumiem... Również prosiłbym o mały
komentarz jak się te przykłady robi no i jeśli można to również o rozwiązanie

Mam sprawdzić czy dana macierz jest macierzą nieosobliwą. Jeśli tak to mam znaleźć macierz do
niej odwrotną...( tego też nie potrafię..

)
a)
|1 1 0|
|1 0 1|
|0 1 1|
b)
|5 1 2 7|
|3 0 0 2|
|1 3 4 5|
|2 0 0 0|
Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc
AS: Wyznaczanie macierzy odwrotnej
1. Obliczyć wyznacznik W macierzy M. Jeżeli W ≠ 0 to macierz jest nieosobliwa.
Można wtedy wyznaczyć macierz odwrotną,jeżeli W = 0 to macierzy odwrotnej
nie można wyznaczyć.
2. Wyznaczyć macierz transponowaną,innymi słowy kolumny zamienić na wiersze.
3. Macierz odwrotna ma postać
| | 1 | | |a1 b1 c1 ,... | | |
M−1 = |
| * |
| |
| | W | | |a2 b2 c2,... | | |
Element a[w,k] wyznacza się w następujący sposób:
Wykreśla się wiersz i kolumnę na przecięciu których znajduje się M[w,k] (oczywiście
w pamięci) z pozostałych elementów oblicza się wyznacznik i mnoży przez
(−1)
w+k gdzie w i k oznaczają indeksy wiersza i kolumny
4. Sprawdzian: M*M
−1 = J (macierz jedynkowa)
Przykład 1.
| 1 1 0|
M = |1 0 1| Wyznacznik tej macierzy W = −2 ≠ 0 Macierz jest nieosobliwa,
| 0 1 1| istnieje więc macierz odwrotna.
Macierz transponowana
| 1 1 0|
M
T = | 1 0 1|
| 0 1 1|
Tworzę macierz odwrotną
| a b c|
M
−1 = −1/2* | d e f |
| g h i |
a = | 0 1|*(−1)
1+1 = −1 b = | 1 1|*(−1)
1 + 2 = −1 c = |1 0|*(−1)
1+3 = 1
| 1 1| | 0 1| | 0 1|
d = |1 0|*(−1)
1+2 = −1 e = |1 0|*(−1)
2+2 = 1 f = |1 1|*(−1)
2+3 = −1
|1 1| |0 1| |0 1|
g = |1 0|*(−1)
3+1} = 1 h = |1 0|*(−1)
2+3 = −1 h = |1 1|*(−1)
3+3 = −1
|0 1| |1 1| |1 0|
|−1 −1 1| |1 1 −1| po przemnożeniu każdego wyrazu
M
−1 = −1/2* |−1 1 −1| = 1/2*|1 −1 1| przez (−1) (z ułamka −1/2)
| 1 −1 −1| | −1 1 1|
Sprawdzian (proszę samemu przemnożyć)
|1 0 0|
M*M
−1 = | 0 1 0|
|0 0 1|