matematykaszkolna.pl
Jestem tępa z matmy POMOCY Kasieńka: Rozwiąż równania i nierówności kwadratowe: a) (x−3)2 − 4(x+2) = 25 b) x2 − x − 12 ≥ 0 c) 2x2 − 4x < 3(1−x) − 5
15 paź 10:09
Chemik: Przykład a) korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia do tego wyrażenia (x − 3)2 ten wzór to (a −b)2 = a2 − 2ab + b2 i otrzymujesz x2 − 6x + 9 a w drugim wyrażeniu wymnażasz nawias czyli − 4x −2 ostatecznie x2 − 6x + 9 − 4x −2 = 25 teraz trzeba redukować czyli wykonać działania na wyrazach podobnych otrzymasz równanie kwadratowe które rozwiążesz i tobie zostawiam to na deser b) w tym przykładzie liczysz Δ i w zależności czy ta Δ jest ujemna dodatnia lub równa 0 liczysz pierwiastki zaznaczasz je na osi liczbowej pamiętaj też o znaku a jeżeli a<0 parabola jest skierowana ramionami do dołu a gdy a>0 to ramionami do góry gdy juz masz wykres to patrzysz które wartości leżą nad wykresem czyli przyjmują wartości dodatnie i te równe 0 rozwiązanie zapisujesz w formie przedziału lub sumy przedziałów c) Analogicznie do a tylko że tu nie korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia bo nie ma takiej potrzeby tylko pozbywasz się nawiasu
15 paź 10:58
Chemik: sory pomyłka w a) x2 − 6x +9 − 4x −8 zapomniałem pomnożyc −4 przez 2
15 paź 11:04
Kasienka: dzieki bardzo jestem tempa z matmy i nc nie kumam
15 paź 16:02