pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny
Anka.: Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach 6 cm 8 cm i 10 cm.
14 paź 19:16
Bogdan:
Podaj wzór na długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokatny.
14 paź 19:22
Czarnetka:
r=√p(p−6)(p−8)(p−10)p
2p=(6+8+10)
zapewne można prościej..ale muszę pokombinować trochę..
14 paź 19:26
14 paź 19:27
Czarnetka: skoro masz wzór, to w czym problem? wystarczy podstawić..
14 paź 19:28
Bogdan:
No właśnie
14 paź 19:30
Anka.: przepraszam. siedze nad tą matmą pare godzin i po prostu nie zwróciłam uwagi, ale dzięki za
pomoc
14 paź 19:33
asd: Ω∞≥ a sadwawdwerasdΔ
13 wrz 08:52
xxx: msSon the best Carry
13 wrz 08:52
Alehandro: Polecam Robert Makłowicz ΔΩπ≥⊂∫→⇒⇔≈≠
13 wrz 08:54
Janek191:
Inny sposób :
a = 6 b = 8 c = 10
P = 0,5 *6*8 = 24
L = a + b + c = 24
P = 0,5 r*L
2 P = r*L
=========================
13 wrz 10:25