| 2 | ||
50 , − 10, 2 ... | ||
| 625 |
| 2 | ||
musze obliczyc ktorym wyrazem ciagu jest wyraz | wiec powinienem chyba zrobic tak: | |
| 625 |
| 2 | |
= 50 * (−0,2)n−1 | |
| 625 |
| 2 | (−0,2)n | ||
= 50 * | |||
| 625 | −0,2 |
| 2 | 10 | ||
= −50 *(−0,2)n * | |||
| 625 | 2 |
| 2 | |
= −250 * (−0,2)n /:(−250) | |
| 625 |
| 2 | 1 | |||
(−0,2)n = | * (− | ) | ||
| 625 | 250 |
| 1 | 1 | |||
(− | )n = − | |||
| 5 | 625*125 |
| 1 | 1 | |||
(− | )n = − | |||
| 5 | 54 *53 |
| 1 | 1 | |||
(− | )n = (− | )7 ⇒ n=7 | ||
| 5 | 5 |
o to chodziło