wykonaj działania
Hania =): Wykonaj działania:
a) 7a 5a a
−−−−− + −−−−− − −−−−−−−−−− −2 =
x2 x−3 x+3
b) x2 + y2 x+y
−−−−−−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−−−−− +1 =
x2 − y2 2x − 2y
21 paź 15:09
agus: sprowadz do wspólnych mianowników
21 paź 15:17
Hania =): no to to wiem ale jak?!
21 paź 15:28
agus: a) ze wzorów skróconego mnożenia drugi i trzeci, a na koniec do nich pierwszy
b) w drugim ułamku wyłaczasz w mianowniku 2 przez nawias, i ze wzoru skruconego mnożenia oraz
rozszerzenie pierwszego ułamka przez 2
21 paź 15:33
Hania =): ja nie rozumiem:( mozesz zrobic te da przyklady

:(:(:( bo probowalam tak zrobicc ale nie
wyszło mi:(
21 paź 15:39
b.: zawsze możesz, przy braku innych pomysłów, sprowadzać ułamki do wspólnego mianownika równego
iloczynowi mianowników poszczególnych ułamków, np.
| 7a | | 5a(x+3) + a(x−3) | |
| + |
| = |
| x2 | | (x−3)(x+3) | |
| 7a*(x−3)(x+3)+ [ 5a(x+3) + a(x−3)] *7a | |
| =... |
| x2(x−3)(x+3) | |
21 paź 15:45
agus: = 7ax2 + 5a(x + 3)(x − 3)(x + 3) − a(x − 3)(x + 3)(x − 3) − 2=
= 7ax2 + 5ax + 15a − ax + 3ax2 − 9 − 2 =
= 7a(x2 − 9)x2(x2 − 9) + x2(4ax + 18a)x2(x2 − 9) − 2 =
= 7ax2 − 63a + 4ax3 + 18ax2x2(x2 − 9) − 2 =
= 4ax3 + 25ax2 − 63ax2(x2 − 9) − 2(x4 − 9x2)x2(x2 − 9)=
= − 2x4 + 4ax3 + 25ax2 + 18x2 − 63ax4 − 9x2
i wyglada ze nic z tym nie da sie zrobic
b) = 2(x2+y2)2(x2−y2)−(x+y)22(x−y)(x+y)+1=
= 2x2+2y2−x2−2xy−y22(x−y)(x+y)+1=
= x2−2xy+y22(x−y)(x+y)+1=
=(x+y)22(x−y)(x+y)+1=
=x+y2(x−y)+1=
=x+y+2x−2y2(x−y)=
=3x−y2x−2y
21 paź 15:59
lili:

2
3*2*2
6=
17 lis 09:30