funkcja z parametrem?
Kasia: Dla jakich wartości parametru f(x)=m ma jedno rozwiązanie?
Jeśli wiadomo, że:
f(x) = |x−1|(x−1)
21 paź 16:24
grus-grus:
x−1<0 x−1≥0
x<1 x≥1
−(x−1)(x−1)=m/−1 (x−1)(x−1) =m
x2−2x+1+m=0 x2−2x+1−m=0
Δ=4−4−4m=−4m=0⇔m=0 Δ=4−4+4m=4m=0⇔m=0
odp.m=0
21 paź 18:35
Kasia: yyyy coś za dużo tych 4

w 1 przypadku:
a=1
b=−2
c= 1+m?
i jeśli tak to delta = (−2)
2 − 4 * 1 * 1+m?
czyli 4 − 4m? czy źle myślę?
21 paź 18:44
Kasia: aa widzę już...
21 paź 18:45
Kasia: ale nadal nie wiem dlaczego wynik z delty zostało porównany do 0...
21 paź 18:49
grus-grus: c=(1+m)
gdy Δ=0 to jedno rozw.
21 paź 18:52
Kasia: no tak..
dzięki!
21 paź 18:55
Eta:
Można też tak:
dla x= 1 L= 0 więc P= m =0
dla x ≠1
zatem równanie ma jedno rozwiazanie dla m= 0
21 paź 19:12