Oblicz obwód trójkąta
PC: Oblicz: b) obwód trójkąta, a) dł wysokości opuszczonej na tę podstawę
W trójkącie równoramiennym o polu 12cm2 stosunek długości podstawy do długości wysokości
opuszczonej na podstawę wynosi 8 : 3
Oblicz:
a)długość wysokości opuszczonej na tę podstawę
b)obwód trójkąta
c)długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
21 paź 17:36
janusz: h − wysokość AB podstawa r promień
AB/h = 8/3
1/2 AB * h = 12 AB = 24/h wzór na pole trójkata
24/h2 = 8/3
h2 =72/8
h2 = 9
h = 3
AB = 8
h2 + (1/2AB)2 = CB2
9 + 16 = CB2
CB =5
Obwód = 8 +5+5 = 18
r = 2P/ (a+b+c) , gdzie P pole, a,b,c boki
r = 24/ 18 = 4/3
21 paź 18:50
PC: wielkie dzienki
21 paź 18:59