Chwilowy zanik pamięci o logarytmach
Łukasz: Może mi ktoś wytłumaczyć ,
Skąd się wzięło z tego przykładu liczba 11 ?
log23 = log11 3log11 2
20 paź 22:17
Łukasz: tam jest ułamek , a w środku jest = , wygląda jak −
20 paź 22:18
Łukasz: pomoże mi ktoś ?
20 paź 22:40
Eta:
| | logca | |
logab= |
| −−−−−−− to wzór na zamianę do logarytmu o podstawie c
|
| | logcb | |
więc
20 paź 22:43
Łukasz: no właśnie ale skąd to 11
20 paź 22:44
Eta:
można podawać zamianę o róznych podstawach( zależy o jaką chodzi w zadaniu)
itd......
20 paź 22:45
Eta:
Napisz jaka jest treść zadania

,bo szkoda mojego czasu na domysły!
20 paź 22:46
Łukasz: czyli w miejsce 11 może być dowolna liczba ?
20 paź 22:46
Łukasz: nie ma nic w zadaniu tylko chodzi o zamiane
20 paź 22:47
20 paź 22:48
Marian: w trójkącie prostokątnym ABC gdzie BC=3 i AC=5 sinus kąta ostrego β jest równy
3 4 3√34 5√24
a) 4 b) 34 c) 34 d) 34
21 paź 15:49
Marian: Wyznacz długość boków oraz miary kątów w trójkącie prostokątnym ABC mając dane:
BC=20cm α=30* (kąt c jest kątem prostym)
21 paź 15:50
Marian: Oblicz własność funkcji trugonometrycznych kąta α wiedząc że ramię początkowe pokrywa się z
dodaną półosią osi x układu współrzędnych P=(−3,2)
21 paź 15:52
Marian: sprawdź tożsamość
1−2sin
2 α= 1−tg α
1+tg
2 α (nie wiem jak sie robi ułamki)
21 paź 15:54
Marian: w prostokącie dana jest długość przekątnej d=3,6cm oraz miaa kąta zawartego międzu przekątnymi
α=120*
Oblicz długość boków tego prostokąta
Jezeli ma ktos czas żeby mi wytłumaczyć o co chodzi w tych zadaniach będę naprawde bardzo
wdzięczny
21 paź 15:56