wyznacz wartość parametru m
Dominisia: 1. Dane są dwie funkcje kwadratowe: f(x)=−2x2+mx+8 oraz g(x)=mx2−4, gdzie m jest liczbą
rzeczywistą różną od zera.
a). Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f przyjmuje największą wartość, równą 10.
b). Dla wyznaczonej w punkcie a) większej wartości m rozwiąż nierówność g(x)>0.
C). Dla m=3 rozwiąż równanie f(x+1)=2−g(x−1).
2. wykresy funkcji kwadratowych f(X)=4x2−ax+3b oraz g(x)=4x2+bx−3a, gdzie a i b są liczbami
rzeczywistymi i a≠−b, przecinają oś OX w tym samym punkcie A.
a). Oblicz odciętą punktu A.
b). Wiedząc dodatkowo, że dla argumentu −1 wartość funkcji f wynosi 8, wyznacz wzory obu
funkcji w postaci ogólnej, następnie wzór funkcji f w postaci iloczynowej, a wzór funkcji g w
postaci ogólnej.
20 paź 22:29