udowodnić, że sin^2x cos^2x = 1
Klaudia: Cześć
Potrzebuje pomocy a raczej wyjaśnienia czy cos takiego da sie obliczyc i z czego mam skorzystać
żeby to zrobic.
mUsze udowodnić,że sin
2x + cos
2x = 1
21 paź 09:53
Bogdan:

Wyprowadźmy wzór: sin
2α + cos
2α = 1
Z twierdzenia Pitagorasa: a
2 + b
2 = c
2 / : c
2
A o co chodzi z dwoma następnymi wyrażeniami ?
21 paź 12:15
Klaudia: A te drugie to mam obliczyć pochodne, ale chtyba sobie z tym poradze napisze rozwiazanie tylko
jakby ktos byl tak uprzejkmy i napisal czy dobrze
| | cosx | | −sinx * lnx− cosx* 1x | |
y= |
| = |
| |
| | lnx | | ln2x | |
| | 1x*2sinx−lnx*2cosx | |
y= |
| |
| | 2sin2x | |
A i dziekuje bardzo bardzo Bogdanowi za pomoc
21 paź 18:54
AS: W ostatniej pochodnej w mianowniku winno być 4sin2x
21 paź 18:56
Klaudia: tak faktycznie mas zrację dzięki
21 paź 21:05