| π | 1 | |||
sin(3x− | )< | Nie potrafie robic nierownosci trygonometrycznych | ||
| 7 | 2 |
| π | ||
α = | ||
| 7 |
| π | 1 | π | π | |||||
sin(3x − | ) = | ⇒ sin(3x − | ) = sin | |||||
| 7 | 2 | 7 | 6 |
| π | π | π | π | |||||
3x − | = | + k*2π lub 3x − | = π − | + k*2π k∊C | ||||
| 7 | 6 | 7 | 6 |
| π | π | π | π | |||||
3x = | + | + k*2π lub 3x = | + π − | + k*2π | ||||
| 7 | 6 | 7 | 6 |
| 13 | 1 | 41 | 1 | |||||
3x = | π + k*2π / * | lub 3x = | π + k*2π / * | |||||
| 42 | 3 | 42 | 3 |
| 13 | 2 | 41 | 2 | |||||
x = | π + k* | π lub x = | π + k* | π | ||||
| 126 | 3 | 126 | 3 |
| 2 | ||
Widzimy, że okres funkcji T = | π | |
| 3 |
| 13 | 41 | |||
Dla k = 0: x = | π lub x = | π | ||
| 126 | 126 |
| π | 1 | |||
Teraz szkicujemy wykres funkcji y = sin(3x − | ) oraz prostą y = | . | ||
| 7 | 2 |
| 1 | ||
leży pod prostą y | y. | |
| 2 |
| 41 | 2 | 13 | ||||
Wyznaczamy pierwszy przedział: ( | π − | π; | π) = | |||
| 126 | 3 | 126 |
| 43 | 13 | |||
= (− | ; | π). | ||
| 126 | 126 |
| π | 1 | |||
Odp.: sin(3x − | ) < | |||
| 7 | 2 |
| 43 | 2 | 13 | 2 | |||||
dla x∊(− | + k* | π; | π + k* | π). | ||||
| 126 | 3 | 126 | 3 |