oblicz
pomozcie: mam prosbe, powiedzcie mi jak trzeba bylo zrobic takie zad. "w ostrosłupie prawidlowym
czworokatnym przekątna podstawy ma dlugosc 8√2, a krawedz boczna ma dł.12 cm. oblicz
objetosc i Pp
21 paź 19:31
Eta:

IABI= d= 8
√2 d= a
√2 −−− dł. przekatnej kwadratu o boku "a"
więc : a = 8 cm
z treści zad> b= 12 cm
oblicz z tych trójkątów prostokątnych z tw. Pitagorasa:
najpierw H z ΔOBW i h
b −−− dł. wysokości ściany bocznej
później h
b z ΔOEW
podstaw do wzorów :
V =
13a
2*H i P
c= a
2 + 4*
12a*h
b
powodzenia
21 paź 19:51
ak1: No, nie przesadzaj z tym "trudnym zadaniem". Podstawa jest kwadratem, masz przekątną podstawy
więc bok podstawy policz z pitagorasa. mając bok policz pole podstawy. długośc krawędzi
bocznej i polowa przekątnej podstawy, ponownie pitagoras i masz wysokośc. wzór na objętośc to
chyba znasz.
21 paź 19:54
pomozcie: dzieki eta, bo wlasnie tak zrobilam tylko niewiedzialam czy to dobrze
22 paź 10:22