Zadanie
Beata: Pomocy mam takie zadanko:
Zapisz podane funkcje kwadratowe za pomocą znanych Ci postaci:
a) y=2(x−1)2
22 paź 08:44
Beata: Pomylka

a) y=2(x−1)
2−4
b)y=3x
2−2x+1
c)y=−1/2x
2+4
d)2(x+1)(x+5)
e)y=−(x−6)(x+4)
f)y=3(x+2)
2−6
Prosiłabym o pomoc

Będę wdzięczna
22 paź 08:47
AS: Podaję ogólne wzory − sama doprowadź do tych postaci
Postać ogólna y = a*x2 + b*x + c
Postać wierzchołkowa y = a*(x − p)2 + q gdzie p,q współrzędne wierzchołka
Postać iloczynowa y = a*(x − z1)*(x − x2) gdzie x1,x2 miejsca zerowe
22 paź 09:05
Beata: Dzięki wzory to ja też mam tylko nie wychodzi mi to
22 paź 09:41
AS: To pokaż Twoje rezultaty − wskażę błędy
22 paź 09:42
Beata: np punkt c)
delta wychodzi mi 16 czyli będzie miała "pierwiastki" obliczyłam x1 wyszło mi 8 i x2 wyszło mi
0 teraz co mam zrobić ? Obliczać p i q do postaci iloczynowej
22 paź 09:52
Beata: raczej do kanonicznej
22 paź 09:53
Beata: y=−1/2 (x−4)2 + 8 postać kanoniczna mi wyszła taka
22 paź 09:57
myszka: rozłóż na czynniki(w postaci iloczynu)
25x2−y2
9−n2
y2−2
22 paź 10:11
myszka: bardzo prosze Beatka o zrobienie
22 paź 10:13
myszka: i AS tez
22 paź 10:14