kości i prawdopodobieństwo rzutu
Qba: Rzucam ośmioma kośćmi sześciennymi (jednocześnie). Jakie jest prawdopodobieństwo, że na osiem
kości co najmniej sześć wyrzuci liczbę oczek z przedziału <3,4,5,6>?
21 paź 11:59
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 2 | |
Brałeś pod uwagę schemat Bernoulliego dla p = |
| , k = 6 lub k = 7 lub k = 8 ? |
| | 3 | |
Tu są wskazówki
1025
21 paź 12:06
Qba: Witam!
potrafię obliczyć prawdopodobieństwo dla każdego z przypadków, problem mam tylko z wyrażeniem
"co najmniej". Może mam zaćmę umysłową

Proszę o wytłumaczenie przykładu z zadania w
możliwie jasny sposób
21 paź 12:20
Bogdan:
Podałem wskazówkę, co najmniej 6, to znaczy 6 lub 7 lub 8.
P(A) = P8(6) + P8(7) + P8(8)
21 paź 12:24
Qba: Czyli suma prawdopodobieństw będzie prawdpodobieństwem całkowitym − tu siedziała zaćma

Dziękuję i pozdrawiam
21 paź 12:26