udowadnianie w czworokącie
Kassia: Wykaż, że pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe 1/2 AC x BD sin α, gdzie AC i BD są
przekątnymi tego czworokąta, natomiast α jest miarą kąta między tymi przekątnymi.
21 paź 16:08
M:
25 sie 21:33
M:
26 sie 11:54
Misia:

α+β=180
o , β= 180
o−α to sinβ= sinα
i |AC|= e+u , |BD|= f+w
| | ef | | fu | | uw | | we | |
P1= |
| sinα, P2= |
| sinα , P3= |
| sinα, P4= |
| sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P=P
1+P
2+P
3+P
4
| | sinα | | sinα | |
P= |
| (ef+fu+uw+we) = |
| ( e+u)(f+w) |
| | 2 | | 2 | |
26 sie 21:39