rozkład wielomianu na czynniki
ewe: Zad. Rozwiaz roznanie : A. (x2 − 3) (x+7) = (3 − x2) (x−1) B. (x +3) (x−4) = 2(x+3) (1−x)
20 paź 22:48
AROB: pomogę
20 paź 22:57
AROB: A. (x2 − 3)(x+7) − (3−x2)(x−1) = 0
(x2 − 3)(x+7) + (x2 − 3)(x−1) = 0
(x2 −3)(x+7+x−1) = 0
(x−√3)(x+√3)(2x+6) = 0
I I I
x=√3 x=−√3 x= −3
B. (x+3)(x−4) − 2(x+3)(1−x) = 0
(x+3)[x−4 −2(1−x)] = 0
(x−3)(3x−6) = 0
x−3=0 ∨ 3x−6=0 ⇒ x=3 ∨ x=2
20 paź 23:08
ewe: dzieki

!
20 paź 23:09
AROB:
20 paź 23:11
ewe: B. (x+3)(x−4) − 2(x+3)(1−x) = 0
(x+3)[x−4 −2(1−x)] = 0
(x−3)(3x−6) = 0
|
dlaczego tu dales − a nie + ?
20 paź 23:13
AROB: Nie mam pojęcia, dlaczego. Po prostu − pomyłka! Oczywiście miało być x+3 i wtedy x=−3.
Wybacz, przegapiłam.
20 paź 23:33